+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

A nyaralásokhoz sokan választják az autót, mint közlekedési eszközt, különösen belföldi nyaralásokhoz vagy a környező országok meglátogatása során. Ahhoz azonban, hogy az utazás zökkenőmentes és biztonságos legyen, érdemes néhány fontos előkészületet megtenni. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tippeket a hosszabb nyári autós utazásokhoz.

Gépjármű műszaki állapotának ellenőrzése

Mielőtt útnak indulunk, mindenképpen érdemes átvizsgálni az autót, hogy biztosak legyünk benne, minden rendben van. Első lépésként alaposan ellenőrizzük a gépjármű műszaki állapotát. Nézzük meg az olajszintet, töltsük fel, ha szükséges, és cseréljük, ha közel van az esedékességhez. Biztosítsuk, hogy a hűtőfolyadék a megfelelő szinten legyen, különösen a forró nyári napokon. Az akkumulátor a nagy melegben hajlamosabb meghibásodni, ezért azt is ellenőrizzük alaposan. Minden hosszabb autóút előtt érdemes a gumiabroncsok állapotát és nyomásértékét, a fékeket, ablaktörlőket és a világítást is ellenőrizni,

Az út megtervezése

Ha a mindennapok során nem vezetünk hosszú órákon keresztül, valószínűleg elszoktunk az ilyen jellegű utaktól. Ahhoz, hogy stresszmentesen és türelmesen tudjunk vezetni több száz kilométert, fontos, hogy kipihentek legyünk. Az utazás előtti napon időben feküdjünk le aludni, kerüljük az alkoholos italokat, és könnyebb ételeket fogyasszunk. Az útviszonyoknak is nézzünk utána, és az indulás előtti napokban figyeljük az időjárás-előrejelzést.

Egy jól megtervezett útiterv segít abban, hogy az utazás gördülékeny legyen. Válasszuk ki a legoptimálisabb útvonalat, és legyenek alternatívák is, ha dugóba kerülünk vagy más akadályok merülnek fel. Ütemezzünk be rendszeres pihenőket, hogy felfrissülhessünk és elkerüljük a fáradtságot. Ajánlott 2-3 óránként megállni és átmozgatni a lábakat, kezeket.

Biztonság

Ne feledkezzünk meg a biztonsági felszerelésekről sem. Tartsunk az autóban elsősegélydobozt, hogy kéznél legyen kisebb sérülések esetén. Emellett mindig legyen a járműben elakadásjelző háromszög, pótizzó és fényvisszaverő mellény. Helyet kell szorítani a pótkeréknek és a szükséges szerszámoknak is, ha esetleg defektet kapnánk vagy lerobbannánk.

Mit vigyünk magunkkal?

Az utazás alatt fontos, hogy kényelmesen érezzük magunkat és minden szükséges eszköz kéznél legyen. Ne felejtsük otthon a személyes, úti és autós iratokat. A személyes holmik csomagolása egyéni szokásoktól és az utazás hosszától függ, de igyekezzünk minél kevesebb felesleges dolgot vinni. A túlterhelt autó többet fogyaszt, ami hosszabb út során jelentős plusz költséget jelenthet. Gondoskodjunk elegendő folyadékról és könnyen fogyasztható, hasznos tápanyagokban gazdag ételekről.

A hosszabb nyári autós utazások tehát alapos előkészületet igényelnek, de a megfelelő tervezéssel és odafigyeléssel biztosíthatjuk, hogy az út élvezetes és biztonságos legyen.