+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

Itt a nyár, jöhetnek a kirándulások, a kimozdulások, és végre úgy tűnik, a hosszabb távot felölelő utazások is! Amik amennyire örömteliek, izgalmasak és érdekesek, olykor annyira fárasztóak is. Nem maguk a nyaralással töltött napok, hiszen ezek még akkor is energiát adhatnak, ha amúgy kifejezetten aktív kikapcsolódást kínálnak. De odáig el is kell jutni!

Mire hangsúlyos odafigyelni utazás közben?

A vezetés több órán át a kánikulában még akkor is megterhelő lehet, ha amúgy a mindennapokban a volán mögött ülni örömteli feladat. Nem mindegy, hogy hány kilométer leküzdése a cél és azért az sem mellékes, hogy mindehhez milyen körülmények társulnak. Forróságban utasként is pillanatok alatt elfáradhat az ember, hát ha még közben koncentrálnia, figyelnie is kell. Mindezt jócskán tetézheti az a szituáció, ha a végcél ismeretlen, magyarul az odavezető út teljesen idegen. Ekkor még a megnyugtató ismerősség érzése sem adott, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem egyszer ez a fajta fokozott figyelem az, ami a legtöbbet adhatja hozzá a megérkezés sikeréhez. Mert az elbambulás, a megszokásból vezetés kockázatos mutatvány, aminek baleset is lehet a vége.

A klimatizálás, a hűtés útközben kulcsfontosságú! Érdemes olykor megállni, nemcsak akkor, amikor a természet hívó szava már sürget, hanem egyébként is. Pár mély levegő, egy kis nyújtózás vagy fel-alá sétálás sokat segíthet azon, hogy a vérkeringés újult erővel beinduljon. Többet jelenthet mindez, mint mondjuk két bögre kávé. Bár a termoszba jó ötlet bekészíteni valami olyan védőitalt, ami koffeines, és persze egyénileg kedvelt. Tea, kávé, esetleg energiaital, kóla. Az italok hűtése is kifizetődő taktika, bár azért az hozzátartozik az igazsághoz, hogy a szervezet a hideg nedű hatására fűtésbe kezd, de ettől függetlenül a forró teát kánikulában viszonylag kevesen kívánják és kortyolják szívesen.

Lassan járj tovább érsz?

Igen, ez a régi mondás abszolút igaz. Nem érdemes nyomni a gázt annak reményében, hogy a mielőbbi célba érkezés majd helyrerakja az egyéni komfortérzetet. Jobb stratégia útközben gondoskodni a lehető legideálisabb közérzetről.