+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

Mivel a kocsi lerobbanása nem mondható mindennapos fordulatnak, így aztán teljesen normális, ha tanácstalanul állunk a pác közepén. Mi tévők legyünk? Mihez, kihez forduljunk? Hova, merre tovább?

Az első aranyszabály: pánikra semmi ok!

Bár ezt leírni lehetséges, hogy könnyebb, mint éles szituációban kivitelezni, de a pánikolás, az idegeskedés, a „túráztatás” egyike sem segíthet. Sőt, alapvetően ezek azok a reakciók, amik jócskán tovább ronthatják az amúgy sem rózsás helyzetet. Amikor feszültek vagyunk, akkor eleve sokkalta kapkodóbbá válunk és még azokat a dolgokat sem vesszük egyhamar észre, amik az orrunk előtt integetnek, hogy figyeljünk rájuk. Tehát az első lépés, miután az autó jól érzékelhetően úgy döntött, hogy lefullad és egyetlen egy tapodtat sem mozdul a nyugalom megteremtése. A mély levegővétel például sokat segíthet, akad, aki zenével képes lecsillapítani magát, mindenesetre pár percnyi időt, ha tudunk feltétlenül adjunk magunknak.

Aztán, ha ez megtörtént, akkor jöhet a következő lépés, a terepszemle. Vajon mi okozhatja a problémát? Ha nem vagyunk autószerelők és nem rendelkezünk eddig lappangó, de hirtelenjében felszínre bukó tehetséggel az autók meghibásodásának diagnosztikájában, akkor bizony ez az a rész, ahol falakba ütközhetünk. Olykor persze nagyon banális gond áll a háttérben, például kifogyott az üzemanyag tartály. Ami segítheti a felmérést az a műszerfalon látható ikonok, kódok elemzése. A járgány kiskönyvében minden egyes felvillanó ikonhoz tartozik leírás, tehát ilyen módon viszonylag gyorsan képbe kerülhetünk arról, hogy mi vár ránk.

Mert mi vár ránk?

Ha olyan a gond, ami megoldhatatlan helyben, vagy ha a lefulladás helyszíne olyan, ahol esélytelen bárminemű szerelést kivitelezni főleg biztonságosan, akkor vitathatatlanul nem marad más út, mint az elszállíttatás. A szomszéd, ismerős, rokon vonóhorgos ötlete elképzelhető, hogy nem is olyan rossz verzió, viszont arról sohasem érdemes elfeledkezni, hogy mindenkor az elsődleges cél az autó biztonságos célba juttatása anélkül, hogy bárminemű egyéb sérülést szenvedjen, és hogy útközben a nem megfelelő szállíttatásnak hála a többi autós is veszélybe keveredjen. Szóval a segítő szándék nagyon kedves, de az elszállíttatás pont nem az a tétel, amit meg kellene spórolni, vagy amit ilyen-olyan megbízhatatlan módon tető alá lehetne hozni.

Jöhet a hívás?

Igen, ha úgy ítéljük meg a szituációt, hogy senki más nem segíthet, kizárólag a profi autómentő, akkor nincsen más hátra, mint előre és tárcsázás: +36 20 545 0000. Jó, hogyha a problémát a lehető legnagyobb részletességgel körül tudjuk írni és az is releváns információ, hogy hány fő várakozik a felszabadulásra, hiszen a személyek elszállíttatása is fontos opció ebben a helyzetben. A pontos, precíz, ugyanakkor tömören megfogalmazott adatok sokat nyomhatnak a latba és nagymértékben hozzájárulhatnak a mentés gördülékenységéhez, sikeréhez és könnyedségéhez. A szikárság, a tényszerűség, a tömörség és vele együtt a nyugodtság megingathatatlan alapként szolgálnak, amire az ügyintézés támaszkodhat.