+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

Sajnos bármikor előfordulhat, hogy a járművünk meghibásodik. Fontos, hogy ilyen esetben őrizzük meg a nyugalmunkat, és legyünk tisztában azzal, hogy mi a teendőnk.


Mik a legsúlyosabb műszaki hibák?

Vezetőként kötelesek vagyunk megállni a járművel, ha annak balesethez vezető hibáját észleljük, lehetőleg olyan helyen, ahol a forgalmat nem akadályozzuk. Ilyen hibák közé értjük különösen a jármű kormányszerkezetének, üzemifék-berendezésének, összes féklámpájának meghibásodását, illetve az irányjelző berendezés bal első vagy helyzetjelző lámpájának hibáját (kivéve, ha – a távolsági fényszórót és a ködlámpát kivéve – más lámpával helyettesíthető). Ilyen műszaki hibák fennállása esetén tilos elindulnunk, ha pedig menet közben érzékeljük ezeket az üzemzavarokat, ne haladjunk tovább, és álljunk meg az úttesten kívül olyan helyen, ahol a várakozás nem tilos.

Teendők egyéb hibák esetén

De ezeken a közlekedés biztonságát közvetlenül veszélyeztető hibákon kívül még számos üzemzavar előfordulhat vezetés közben. Amennyiben a bekövetkező hiba nem tartozik az előző bekezdésben felsorolt hibák közé és nem veszélyezteti közvetlenül saját biztonságunkat és más közlekedők biztonságát, fokozott óvatossággal, ha a helyzet engedi, kisforgalmú úton tovább haladhatunk a legközelebbi olyan helyig, ahol a hiba elhárítható (pl. szerviz, garázs vagy telephely).

Ha autópályán vagy autóúton történik a meghibásodás, fontos tudnunk, hogy ezeken az utakon tilos tovább haladnunk hibás járművel. Ebben az esetben térjünk le a legközelebbi kijáraton vagy útkereszteződésnél.

Ha éjszaka következik be a probléma, szabályok szerint világítsuk ki a járművet, és tegyünk meg mindent a közlekedés biztonságának megóvása érdekében. Lakott területen kívül, a leállósávon lévő elromlott gépjármű mögé elakadást jelző háromszöget is helyezzünk ki, valamint kapcsoljuk be az elakadást jelző lámpát.

Műszaki meghibásodás esetén műszaki mentésért érdemes megbízható és gyors autómentő segítségét kérnie. Cégünk minden nap 0-24 órában vállal autómentés, kamionmentés, műszaki mentést és gépszállítást Békés megyében. Keressen minket bizalommal a +36 20 545 0000 telefonszámon.