+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

A járművezetés folyamatos és koncentrált figyelmet igényel. A balesetmentes közlekedés érdekében csak kipihent állapotban üljünk a volán mögé, illetve ne álljunk a vezetést befolyásoló szerek hatása alatt. Fontos, hogy gyorsan észleljük a fáradtság jeleit, hogy még időben elkerülhessük az ebből adódó baleseteket.

Fáradtan, illetve kimerülten veszélyes vezetni, mert így nagyobb esély van a  balesetek bekövetkezéséhez. Ha lelassulnak a reflexeink és figyelmetlenek vagyunk, esetleg elalszunk, súlyos tragédia is bekövetkezhet.

Fizikai fáradtságot okozhat a rosszul beállított ülés vagy a kormány is. Nem érdemes túl hangosan zenét hallgatnunk vezetés közben, mert a zajhatás szintén károsan hat a vezetési biztonságra, nem beszélve arról, hogy rontja a külső hangingerek észlelésének esélyét. Emellett fontos, hogy az utastér hőmérsékletét helyesen válasszuk meg, valamint, hogy álmosan és másnaposan sose vezessünk.

Melyek a fáradtság jelei?

Az észlelési teljesítményünk csökken, a mérlegelési és a döntési folyamatunk több időt vesz igénybe, a reakcióidőnk pedig nő. Ha le-lecsukódik a szemhéjunk a fáradtságtól, későn vesszük észre a jelzéseket vagy a többi közlekedőt, illetve bizonytalanná válunk, érdemes félre állnunk az erre alkalmas helyen és felfrissíteni magunkat. Az autópálya leállósávjában ne álljunk meg.

Vezetés közben ne sajnáljuk az időt a pihenőkre, sőt, az útvonal tervezésekor ezeket is kalkuláljuk bele az utazási időbe. Érdemes kétóránként 15 perces pihenőket tartanunk, és meginnunk 1-2 csésze koffein tartalmú kávét. Hosszú utazás előtt aludjunk eleget, fáradtan pedig soha ne induljunk el. Éjfél és reggel hat óra között érdemes kerülni a vezetést, mert ilyenkor a legalacsonyabb szintű a természetes éberség.