+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

A megváltozott időjárási körülményekre tekintettel át kell állnunk a téli közlekedésre, amihez az autónk megfelelő felkészítése is szükséges.

Mik a legfontosabb teendők?

  • A hűtőfolyadékot pótoljuk fagyálló hűtőfolyadékkal.
  • Használjunk téli gumiabroncsokat, amelyek alacsony hőmérsékleten jobb tapadást biztosítanak.
  • A nyári ablakmosó folyadék helyett téli szélvédőmosó folyadékkal töltsük fel az ablakmosó tartályt.
  • Télen tartsunk az autónkban hóláncot. Ez havas és jeges útfelületen javítani fogja a gumiabroncsok kapaszkodóképességét. A hóláncot csak szükség esetén, a hajtott kerekekre szereljük fel.
  • Ügyeljünk a megfelelő tájékozódásra és a látási viszonyokra. Ha autónk funkciója engedi, kapcsoljuk be a hátsó ablakfűtést is, amely segíti a külső visszapillantó tükrök párátlanítását.

Hogyan vezessünk jeges, csúszós úton?

Jeges, csúszós úton első helyett érdemes második sebességi fokozatból elindulnunk, ilyenkor megváltozik a kerék tapadóerő-vonóerő aránya a tapadóerő javára. A tengelykapcsoló pedált tartsuk hosszabb ideig a fogásponton, amíg az autó csúszásmentesen elindul, majd lassan, fokozatosan engedjük fel. Ha járművünk tartalmaz differenciálzárat, akkor közúton csak abban az esetben kapcsoljuk be, ha az egyik hajtott kerék esetében fennáll a megcsúszás veszélye. A differenciálmű-zár megcsúszás esetén biztosítja az autó haladását. Használatával, ha az egyik kerék megcsúszik, akkor a másik hajtott kerék megáll. Fagypont alatti hőmérséklet esetén parkolásnál az autót hagyjuk sebességi fokozatban, a kéziféket a befagyás veszélye miatt pedig ne húzzuk be. Célszerű ékkel is rögzítenünk a járművet.

Mi a teendő a jármű megcsúszása esetén?

  1. Ha a jármű hátsó kerekei megcsúsznak és az autó pördülni kezd: stabilizáljuk ellenkormányzással a járművet. Kormányozzunk a hátsó kerekek csúszásának irányába.
  2. Ha a jármű első kerekei megcsúsznak és az autó kormányozhatatlanná válik: csökkentsük a vonó- és fékezőerőt, adjunk lassan gázt, majd szüntessük meg óvatosan a fékezőerőt, ezután pedig irányítsuk a járművünket helyes pályára.

Ha az autónk kerekei kipörögnek induláskor, szórjunk az útfelületre homokot vagy salakot, induláskor pedig engedjük fel óvatosabban a kuplungot.