+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

Lassan beköszönt az igazi téli időjárás, ami általában csúszós útfelületek kialakulásával jár. Az utak a fagyok és a leesett hó miatt jegessé válnak, valamint ónos eső is kialakulhat, ami kimondottan csúszóssá és veszélyessé teszi az útburkolatokat. Ha a külső hőmérséklet fagypont körüli, az úton úgynevezett fekete jég képződhet, amit nehéz észrevennünk. Ilyenkor kerüljük el a hirtelen gyorsításokat, lassításokat és kormánymozdulatokat a balesetek elkerülése érdekében. A fekete jeget az út enyhe csillogásáról ismerhetjük fel.

A téli időjárási körülmények hatással vannak a jármű és az út kapcsolatára is. Ha a tapadási erő a felére csökken, akkor az autónk fékútja a kétszeresére nő. A féktávolság jeges úton hatszorosára emelkedik a száraz útburkolathoz képest, ezért ügyeljünk a megfelelő követési távolságtartásra is.

Hogyan közlekedjünk havas, jeges úton?

Havas, jeges úton közlekedve érdemes csökkentenünk a sebességet a biztonságos közlekedés érdekében. Ne tegyünk hirtelen kormánymozdulatokat vagy fékezést, a követési távolságtartást pedig növeljük. Legyünk óvatosak a lassításkor is, és ne emeljük fel a lábfejünket hirtelen a gázpedálról. Télen a motorfék és az üzemi fék együttes használata a legoptimálisabb. A lelassult autót mindig kapcsoljuk megfelelő sebességi fokozatba a motorfék optimális működése érdekében. Ha csúszik az útfelület, akkor magasabb sebességi fokozatba kell kapcsolnunk, mint a száraz úton, mert ilyenkor a gyorsító erő helyett nagyobb szükség van a tapadóerőre.

A gyorsításnál szintén legyünk elővigyázatosak: a hirtelen gázadás ronthatja a jármű irányíthatóságát. A friss hóval borított útszakaszokon érdemes mindig egyenletes, állandó tempóval haladnunk a biztonságos közlekedés érdekében.