+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

A viharos időjárási körülmények között a vizes utak komoly veszélyforrást jelentenek. Az autónk megcsúszhat a nedves útfelületen, amelynek komoly baleset is lehet a következménye. Különösen veszélyes az úton felgyülemlett, porból és vízből képződő csúszós réteg az esőzések kezdetekor.

Az ablaktörlő használata

Lehetőleg ne várjunk az ablaktörlők használatával addig, amíg már semmit sem látunk a nagy esőzéstől, hanem kapcsoljuk be azokat a csapadék megjelenésétől a megfelelő fokozaton, hogy zavartalan legyen a kilátásunk. Érdemes rendszeresen ellenőrizni az ablaktörlő és az ablakmosó berendezéseket. A sérült, szakadt vagy kopott gumilapát nem fogja megfelelően letörölni az ablakot, ami csökkenteni fogja a látóterünket. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor feltétlenül cseréljük le a gumilapátokat. Ügyeljünk az évszaknak megfelelő ablakmosó folyadék használatára is. A nyári ablakmosó folyadék segít a szélvédőre tapadt rovarok és szennyeződések eltávolításában, a téli ablakmosó folyadékot pedig fagypont alatt is lehet használni.

Vigyázzunk a kátyúkra

Ha összegyűlt vizet, pocsolyákat látunk az úttesten, érdemes a sebességet lassítanunk. Az úttest mélyedéseiben összegyűlt vízfelszín alatt ugyanis nagyobb kátyúk is rejtőzhetnek. A kátyúba hajtva a gumiabroncsokat és az autót is mechanikai sérülések érhetik. Emellett kátyúba hajtva a kereket félremozdulhatnak, ami megijesztheti a vezetőt.

A vízen futás

Vízen futásról akkor beszélünk, amikor a gumiabroncsok és az útfelület közötti tapadás megszűnik. Ezt okozhatja a kopott vagy nem megfelelő nyomású gumiabroncs, az esővíz mennyisége és a jármű sebessége. Ez a jelenség nagyon veszélyes, mert a jármű csúszni kezd és nehezen vagy egyáltalán nem reagál a kormányzásra és a fékezésre. Fontos, hogy ilyen helyzetben őrizzük meg a nyugalmunkat, ne kapkodjunk, valamint hirtelen kormánymozdulatok és fékezés helyett a motorfékkel csökkentsük a sebességünket. Mindig fogjuk stabilan, két kézzel a kormánykereket, mert az autó irányíthatatlanná válhat.

Elővigyázatosság, odafigyelés


Esős időben figyeljünk arra is, hogy milyen felületű úton közlekedünk, a macskaköves utak ugyanis jobban csúsznak, mint a szilárd burkolattal ellátott utak. Ha a helyzet megengedi, ne hajtsunk bele a nagyobb pocsolyákba, legyünk tekintettel más közlekedőkre is, ne csapjuk fel a vizet. Viharos időben kimondottan figyeljünk az úton átkelő gyalogosokra, akik gyakran kevésbé elővigyázatosak az esernyővel való közlekedés miatt.