+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

A járművünkkel való közlekedés komoly vezetéstechnikai kihívást jelenthet szeles, viharos időben, ezért fontos, hogy ismerjük az autónk légellenállást befolyásoló tulajdonságait. Az oldalszéllel szembeni érzékenységet befolyásolja az autó magassága, a szélnek kitett felületet pedig növeli a tetőre szerelt csomagtartó vagy sídoboz is. Ügyeljünk arra, hogy szeles időben ne legyenek lehúzva az autó oldalablakai, mivel hatására megnövekszik a légellenállás, ami többletfogyasztáshoz vezethet.

Hogyan vezessünk szeles időben?

Viharos erejű szélben csökkentsük a jármű sebességét legalább az eredeti sebesség felére a biztonságos közlekedés érdekében. Erős oldalszél esetén az oldalirányú erő hatására a gumiabroncs oldalirányban deformálódik, ami a gépjármű irányváltoztatásához vezet. Járművünk megcsúszhat vagy akár fel is borulhat. Az oldalszél hatását sebességcsökkentéssel és ellenkormányzással egyensúlyozzuk.

Hogyan vezessünk nagyméretű járművek mellett elhaladva?

Nagyméretű járművek mellett haladva figyeljük meg a szélirányt. Ha a szél a nagyméretű jármű irányába fúj, a jármű iránytartása érdekében ellenkormányozzunk folyamatosan. Ha nagyméretű jármű mellett haladunk el, számítanunk kell arra, hogy az oldalszél a jármű irányába fogja terelni az autónkat, ami balesetveszélyes. A balesetek elkerülése érdekében ezért tartsunk a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot.

Ha a szél a nagyméretű jármű irányából fúj, az oldalszél a nagyméretű jármű mellé érve megszűnik, majd a szélárnyékot elhagyva újra ki fogja fejteni a hatását. Mielőtt a nagyméretű gépjármű mellé érünk, ellenkormányozzunk. A jármű szélárnyékába érve az oldalszél meg fog szűnni, tartsuk egyenesen a kormányt, kiemelten figyelve a megfelelő oldaltávolság tartására. Ezután készüljünk fel arra, hogy a nagyméretű járművet elhagyva az oldalszél újra fel fog támadni és ellenkormányzás hiányában eltérítheti az autónkat. Az állandó, kiszámítható oldalszélnél veszélyesebbek a hirtelen fellépő, erős széllökések.