+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

 

Lehetünk akármilyen rutinos sofőrök, lehet bármennyire biztonságos autónk, a defekt utolérhet bennünket, ami a felkészült autóvezetők számára is komoly veszélyt jelenthet. Érdemes néhány dolgot észben tartani, ami segíthet megelőzni, orvosolni a bajt.

Nagyobb utak előtt ellenőrizzük a keréknyomást és az út során is legyünk figyelmesek, ha bármi furcsa hangot hallunk. Ha az autó oldalra húz, inkább álljunk félre és győződjünk meg róla, hogy rendben van-e járművünk. Amennyiben váratlanul következik be a defekt, fogjuk erősen a kormányt és hirtelen lassítás helyett adjunk egy kevés gázt, ezzel kiegyensúlyozva az autót, hiszen a kerék nyomásvesztesége miatt egyik oldala lejjebb kerül. Ezután óvatosan lassítsunk, majd álljunk félre. Kormányzásunk szintén megfontolt legyen.

Kiszállás előtt már viseljünk láthatósági mellényt, illetve autónk, magunk és mások védelme érekében tegyük ki az elakadásjelző háromszöget és csak ezután kezdjünk neki a kár felmérésének.

Manapság a legtöbb autóból költségvetési, illetve helytakarékossági szempontokból kihagyják a pótkereket, pedig inkább legyünk felkészültek, minthogy a külföldi nyaralásról hazafelé az út szélén ragadjunk. Azonban nem elég, ha az autóban van kerék, fontos, hogy használható állapotban is legyen és persze emelő és kerékkulcs nélkül sem lehet végrehajtani a manővert.

Szükségmegoldásként a mankókerék is megteszi, viszont ezt szigorúan csak a szervizbe vezető útig, legfeljebb 80 km/h-s sebességgel használjuk.

Mivel a KRESZ szerint a pótkerék nem kötelező tartozék, így manapság defektjavító készlettel látják el a járműveket, viszont ez csak kisebb problémák orvoslására lehet megfelelő. Hasonló mértékű esetekben alkalmazható a defektjavító spray. Alkalmazása esetén érdemes szem előtt tartani, hogy a spay-jel kezelt kerekek javítását sok szerviz nem vállalja.

Jó megoldás lehet az évszaknak ellentétes gumiból egyet a csomagtartóban tartani és azt felhelyezni defekt során. A nagy számok törvénye alapján legtöbbször jobb oldali defektet kapnak az autósok, így inkább ezen oldal kerekét hordjuk magunknál.

Legvégső esetben hívjunk megbízható autómentőt. Cégünk NON-STOP rendelkezésre áll:

+36 20 545 0000