+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

A KRESZ szerint veszélyhelyzetnek nevezzük azt a közlekedési szituációt, amikor valaki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével a közlekedés más résztvevőit kár vagy baleset bekövetkeztének, illetve személy- és vagyonbiztonság sérelmének lehetőségébe sodorja. Veszélyhelyzet okai lehetnek a következők: a jármű műszaki meghibásodása, másik jármű vezetője által okozott veszélyek, úthibák, gyalogosok okozta veszélyek, időjárási tényezők, a közlekedési ismeretek hiánya, nem megfelelő gyakorlat, rossz döntések és fizikai, illetve pszichikai befolyásoltság. A baleset leggyakoribb okai közé sorolhatjuk a gyorshajtást, az elsőbbségadás elmulasztását, a haladási, az irányváltoztatási és a kanyarodási szabályok be nem tartását.

Mik a legfontosabb teendőink közlekedési baleset esetén?

Ha mi vettünk részt a balesetben járművezetőként, akkor kötelesek vagyunk megállni és a balesetben megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani. Első lépésként biztosítanunk kell a helyszínt, tájékozódnunk kell a baleset körülményeiről, majd segítenünk kell, és értesíteni a mentőket.

Közlekedési baleset szemtanújaként kötelesek vagyunk megállni és segíteni, ha módunkban áll.
Ha közúton, autóúton vagy autópályán történt közlekedési balesetet látunk, óvatosan lassítsunk a további balesetek megelőzése érdekében és kapcsoljuk be a vészvillogót. Fontos, hogy biztonságos helyen parkoljunk le a járművünkkel, lehetőleg az útszélen vagy az útpadkán.

Ezután meg kell győződnünk a személyes biztonságunkról, a helyszín biztonságáról, és tájékozódnunk kell arról, hogy mi és hogyan történt, mielőtt kiszállunk az autónkból és a baleset helyére megyünk segíteni. Vegyük fel a láthatósági mellényt, hogy figyelmeztethessük a többi közlekedőt a veszélyre. Szükség esetén helyezzük ki a veszélyjelző háromszöget is.  Miután tájékozódtunk, a baleset résztvevőihez mehetünk, és megkezdhetjük az elsősegélynyújtást. Az elsősegélynyújtó dobozt ajánlott olyan helyre tennünk az autónkban, ahonnan azt gyorsan elő tudjuk venni szükség esetén.

Ezután szakembereket, mentőket kell hívnunk, akik biztonságot tudnak teremteni megfelelő felszereltséggel és megfelelően elláthatják a sérülteket. Amíg nem érkezik meg a mentő, igyekezzünk megnyugtatni a baleset résztvevőit, tartsuk melegen őket, illetve beszéljünk hozzájuk. Csakis akkor mozdítsuk őket, ha helyzetük miatt veszélyben vannak.

Ha veszélyes rakományt szállító jármű is érintett a balesetben a segélyhíváskor tájékoztatnunk kell erről a tűzoltókat és a mentőket. A veszélyes rakományt szállító jármű elején, oldalán és hátulján sárga színű azonosító táblák találhatóak, amelyeken számok vannak. Ezeket a számokat le kell diktálnunk az érintett szerveknek segélyhíváskor.