+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]
Folyamatban vannak a tárgyalások a magyar védettségi igazolvány külföldön történő elfogadása érdekében. Ennek eddigi eredményeképpen a következő országokba már korlátozásmentesen lehet beutazni az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal: Bahrein, Észak-Macedón Köztársaság, Horvátország, Montenegró, Szerb Köztársaság, Szlovénia, Törökország. Ezek között több autóval is megközelíthető úti cél közül szemezgethetünk. A hosszú bezártság után viszont nem árt felkészülni egy ilyen hosszabb autóútra.

A gépjármű műszaki állapotának ellenőrzése

Ajánlatos átgondolni, hogy a következő karbantartáshoz megállapított futott kilométerek számát át fogjuk-e lépni a tervezett út során. Amennyiben igen, érdemes az amúgy későbbre ütemezett autó állapotfelmérést korábbra, még az utazás előttre beidőzíteni. Ezt persze a karbantartási ütemtervtől függetlenül, mindenkinek érdemes megejtenie egy hosszabb autóút előtt. Ha nem is szakember segítségével, de legalább saját tudásunk szerint nézzük át, amit tudunk. A gumik (benzinkúton nyomásértéket is mérjünk), a különféle folyadékszintek (motorolaj, hűtő-, illetve fékfolyadék), az akkumulátor, továbbá az ablaktörlő lapátok szaktudás nélkül is karbantartható egységek.  Szervizbe többek között a futómű helyes beállítása, a fékbetétek ellenőrzése és szükség szerinti cseréje, valamint a teljes klíma rendszer szakszerű tisztítása érdekében tanácsos elvinni a kocsit.

Fontos előkészületek

Amennyiben munkánk miatt nem kell több órán át, egyhuzamban vezetnünk, akkor nagy valószínűséggel eléggé elszoktunk a pandémia miatt az ilyen hosszú utaktól. Annak érdekében, hogy megfelelő mértékű türelemmel, odafigyeléssel tudjunk levezetni több száz kilométert, mindenféleképpen kipihentnek kell lenni. Célszerű emiatt előző nap időben lefeküdni aludni, az alkoholos italokat mellőzni, illetve az étkezésre szintén egy picit jobban ügyelni, kevésbé terhelő ételeket enni.

Nem szabad elfelejtkezni a biztonsági felszerelések meglétének ellenőrzéséről sem. Feltétlen legyen az autóban elsősegélydoboz, elakadásjelző háromszög, pótizzók és fényvisszaverő mellények. Szorítsunk helyet pótkeréknek, valamint a fontosabb szerszámoknak is, ha netán defektet kapnánk vagy lerobbanna a kocsi.