+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]
A járványügyi helyzet miatt bevezetett korlátozások többségén fokozatosan enyhítenek, így hamarosan ismét szabadabban lehet utazgatni. Mielőtt azonban túl nagy lelkesedéssel neki indulnánk egy hosszabb utazásra autóval, inkább legyünk körültekintőek, és készüljünk fel a kellemetlenebb helyzetekre is.

Az út megtervezése

Amennyiben külföldre vezetne kiruccanásunk, első körben mindenféleképpen tájékozódjunk az ottani járványügyi intézkedésekről, ki- és beutazás feltételeiről. Ha különösebb problémák nélkül megoldható a határátkelés, elkezdhetjük megtervezni az útvonalat. Ennek során mindennek nézzünk utána: mely útszakaszokon kell autópálya-matricát vásárolni (lehet-e előzetesen online), iktassunk be tankolási pontokat, valamint jelöljük ki előre a pihenőket is. Igényeinktől függően 2-3 óránként ajánlatos megállni felfrissülni, átmozgatni, illetve átnyújtani a lábakat, kezeket. Nagyobb étkezést beiktatni nem tanácsos, csak abban az esetben, ha tudunk elegendő időt szánni az emésztésre. Nagyon fontos ugyanis, hogy koncentrációs képességünket ne korlátozza semmi a vezetés során. Amennyire lehet, az útviszonyoknak is érdemes utánanézni. Az indulást megelőző napokban, amikor már nagyjából lehet tudni, milyen idő lesz utunk során, akkor az időjárás okozta körülményekre ugyancsak készüljünk fel.

Mit vigyünk magunkkal?

A személyes, úti és autós iratokat semmiféleképpen se felejtsük otthon. Európai baleset bejelentő nyomtatványból sem árt néhányat magunkkal vinni, hiszen egy apróbb koccanás sajnos önhibánkon kívül is könnyen megeshet. Ezzel a dokumentummal viszont gyorsabban, valamint könnyebben megoldható a szükséges nyilatkozattétel.

Az, hogy milyen személyes holmikat pakolunk az utazásra, az természetesen egyéni szokásainktól, a nyaralás hosszától és sok egyéb tényezőtől függ, azonban igyekezzünk minél kevesebb felesleges dolgot vinni. Amennyiben túlterheljük a gépjárművet, többet fog fogyasztani, amely azért egy hosszabb út során számottevő plusz költséget jelenthet.

Elegendő folyadékot, illetve könnyen fogyasztható, de hasznos tápanyagokban gazdag ételeket is készítsünk be a kocsiba. Egy igazán forró, kánikulai napon alapvetően több folyadékra van szükségünk, 2-3 liter a minimum. Emellett az autóvezetéshez szükséges koncentrációhoz a vércukorszintre szintén fontos odafigyelni, így célszerű néhány szem cukrot elérhető helyen tartani. Benzinkutaknál persze – méregdrágán – be tudunk szerezni ilyesmiket, viszont kalkuláljuk be azt is, ha esetleg órákra dugóba kerülnénk, vagy lerobbannánk egy kevésbé lakott területen.