+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

A közúti közlekedési balesetek szinte kivétel nélkül elkerülhetőek lennének, amennyiben mindenki felelősségteljes, higgadt hozzáállással, a szabályokat betartva venne részt a közlekedésben. Javarészt nem az elégtelen mértékű gyakorlat miatt, hanem a koncentráció hiányából fakadóan következnek be a tragikus események, melyek jobb esetben „csak” anyagi károkat eredményeznek.

Figyeljünk a gyalogosokra

Jogosítvány megléte esetén nyilvánvalóan tisztában kell lennünk azzal, hogy melyek azok a helyzetek, amikor a gyalogosokat illeti meg az elsőbbség. A tanultakat viszont alkalmazzuk is, ezért gyalogátkelőhelyek közelében mindig legyünk körültekintőbbek. Ilyen szakaszoknál inkább lassítsunk le, főleg kanyaroknál, illetve gyenge fényviszonyok mellett, amikor még inkább nehezebben észrevehetők a gyalogosok. Természetesen ugyanolyan mértékű felelősség terheli őket is, mégis szabadabban végeznek olyan figyelemelterelő tevékenységeket, mint a zene vagy rádió hallgatás, beszélgetés, üzenet írás, telefon böngészés, és ehhez hasonlók. Esőben, hóban, vagy szimplán csak szürkébb, borúsabb időben is nehezebb észrevenni a járókelőket, hát még ha sötét öltözetben is vannak. Autóvezetőként tehát baleset megelőzési szempontból nagyon fontos eleget tenni a gyalogosok felé elsőbbségadási kötelezettségeinknek.

Motorkerékpárok és tehergépjárművek

Hiába vagyunk gyakorlott autóvezetők, a téli hónapok alatt könnyedén el lehet szokni a motorosok jelenlététől a közutakon. A jó idő beköszöntével, tavasz elejétől kezdve azonban újra megjelennek a száguldozó, olykor váratlanul és gyorsan előző motorkerékpárosok. Vezetés során alapvető, de ilyenkor még fontosabbá válik a mögöttes forgalom fokozottabb figyelése. Autópályára, főútvonalra történő ráhajtáskor szintén legyünk alaposabbak, körültekintőbbek. Ne felejtkezzünk el a motorkerékpár eltérő menettulajdonságairól, és hogy ezek alapján dolgozzuk fel a manővereikkel, irányváltoztatási szándékaikkal kapcsolatos információkat. Ugyanez igaz a tehergépjárművekre, melyeknek például megelőzése is sokkal összetettebb feladatnak minősül. Hosszuk és szélességük alapján meg kell becsülni a kikerülésükhöz szükséges távolságot, mely mellett a szembejövő jármű sebességét is figyelembe kell venni. A nagy méretű nyergesvontatók okoznak igazán nagy nehézséget, hiszen esetükben nincs megfelelő kilátás a szembejövő forgalomra. Előzésüket tehát a lehető legbiztonságosabb feltételek mellett szabad csak kivitelezni, kellő mértékű türelemmel.