+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

A közlekedés résztvevőiként mind megtanuljuk a közúti közlekedés szabályait, előírásait, azonban a gyakorlatban sajnos nem mindenki tartja be őket. Mindezek mellett a balesetek megelőzésének érdekében kulcsfontossággal bír a járművek felépítésének, sajátos működésének ismerete is. Megfelelő tudással, hozzáállással, felelősségtudattal nagy mértékben csökkenthetők lennének a közúti közlekedéskor bekövetkezendő balesetek.

A biztonságos autóvezetés egyik alappillére, hogy figyelmünket folyamatosan és maximálisan a vezetésre irányítsuk. Bizonyos helyzetekben másodpercek töredékén múlhatnak igen nagy dolgok. Ennek érdekében a mobiltelefon használatot teljes mértékben mellőzzük, és amennyiben tehetjük soha ne üljünk volán mögé ideges, ingerült állapotban. A közúti balesetek elkerüléséhez ugyanis elengedhetetlen a higgadt, türelmes magatartás autóvezetéskor. Nagyon fontos, hogy képesek legyünk alkalmazkodni a közlekedés többi résztvevőjéhez nyugalmunkat megőrizve, udvariasságra törekedve.

Figyelembe kell venni, hogy egy kevésbé gyakorlott sofőrnek például nem feltétlenül van tapasztalata abban, hogy milyen közlekedési magatartást igényelnek a motorkerékpárosok. Nagyobb körültekintésre van szükség a holtterek ellenőrzésekor, sávváltáskor, kereszteződéseknél. Amennyiben nem tudjuk jól felmérni a motorkerékpáros sebességét, távolságát, inkább várjuk meg, míg elhalad, ne kockáztassunk azzal, hogy kikanyarodunk elé. A körülöttünk lévő minden típusú gépjármű mozgásának figyelme, a mögöttes forgalom ellenőrzése nélkülözhetetlen a biztonságos autóvezetéshez.

Autóbuszok, teherautók közelében ne felejtkezzünk el ezen típusú járművek fékkésedelmi idejéről, tehát lehetőség szerint jelenlétükben mellőzzük a hirtelen manővereket. Kanyarodásukkor nagyobb távolságot hagyjunk, hiszen számukra ehhez sokkal nagyobb ívet kell biztosítani. Előzésnél vegyük számításba ezen nagykategóriás járművek hosszát, illetve hogy sokkal nehezebben fogunk tudni az előzéshez szükséges megfelelő kilátásra szert tenni. Szabálytalan, felelőtlen előzés miatt rengeteg baleset történik az év minden szakaszában, melyek a legtöbb esetben halálos áldozatokat is követelnek. Nem éri meg kockáztatni, kétségek közt megpróbálni előzni. Helyette igyekezzünk megőrizni nyugalmunkat, és kivárni az előzéshez szükséges megfelelő feltételek létrejöttét.