+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

Egyelőre még nincsenek túl kemény fagyok, de egyre csökken a napsütéses órák száma, rövidebbek a nappalok. Pár héten belül így megérkezik az igazi tél, tartósan fagypont alatti hőmérséklettel, mely főleg akkor nehezíti meg az ember életét, ha autója nem fűtött garázsban, hanem szabad ég alatt parkol. Összeszedtünk néhány alapvető, de pontosan emiatt könnyen elfelejthető teendőt, melyek teljesítése segíthet a téli hónapok átvészelésében autósként.

Legnagyobb ellenségünk ebben az időszakban a fagy: reggelre bejegesedik a szélvédő, esetleg befagynak az ajtók, a kézi- vagy rögzítőfékek, és további ehhez hasonló nem kívánatos események bonyolítják meg mindennapjainkat. Annak érdekében, hogy legalább magunknak ne tegyünk keresztbe, célszerű nem az autóban tartani a jégkaparót, jégoldót. Amennyiben ugyanis egy fagyos éjszaka utáni reggelen az autó ajtaja nem akar majd kinyílni, a jég eltávolításához szükséges eszközökhöz sem férünk majd hozzá. Utóbbival egyébként nem érdemes soha kapkodni, inkább kalkuláljunk plusz negyedórát az indulás előtti ütemtervünkbe. Igyekezzünk mindenhonnan eltávolítani a jeget, esetenként a havat, ne csak a szélvédő egy akkora részéről, amin keresztül majd hellyel-közzel kilátunk. A balesetek elkerüléséhez alapvető kritérium, hogy hiánytalanul lássuk az útszakaszt és a közúti közlekedés minden résztvevőjét.

A gépjármű ajtajainak befagyását általában a gumitömítések ápolásának elhanyagolása okozza. A fagy miatt az ajtótömítések elkezdhetnek repedezni, és az így keletkezett résekbe nagyon könnyen befagyhat a nedvesség egy hűvös téli éjszaka alatt. Ilyenkor ne próbáljuk az ajtókat feszegetéssel kinyitni, mert csak további károkat fogunk okozni. Emellett pedig ez a problémakör igazából egyszerűen elkerülhető, ha egy erre alkalmas ápolószerrel időről időre átkenjük a tömítéseket. Ezzel meghosszabbítható a gumikéderek élettartama, és az ajtók is mindig normálisan nyithatóak lesznek.

Alapvető, de annál fontosabb a hűtőfolyadék fagyáspontjának mérése. Amennyiben ez nem elég alacsony, befagyhat a hűtőfolyadék, melynek következtében szétrepedhet a hűtő egység, vagy éppen fagyrög alakulhat ki, mely gátolja majd a megfelelő keringési folyamatot. Ezt az ellenőrzést nem csupán a fagyállóság, hanem a hűtőfolyadék minősége miatt is érdemes elvégezni. Ha ugyanis túl régi, savassá válhat, mellyel korróziós folyamatokat indíthat el a hűtőrendszerben.

Indulás előtt ajánlatos lecsekkolni a biztonság kedvéért az autólámpák, fényszórók működését is. Mivel rövidebbek a nappalok, délután öt órára már teljesen besötétedik, ezért ilyenkor nagyobb szükség van a gépjármű megfelelően beállított fényszóróira vezetéskor, mint az év bármely más szakaszában. Emellett szintén apróság, de a tökéletes kilátáshoz nélkülözhetetlen, a jó állapotú ablaktörlő lapát megléte. Amikor már csíkokat húz, vagy tisztítás helyett inkább csak maszatolja a szélvédőt, akkor ideje cserélni. Az új ablaktörlő lapát beszerzésénél csak arra kell figyelni, hogy az autónkkal kompatibilis csatlakozásút vegyük meg. Az ablakra fagyását pedig könnyen elkerülhetjük, ha éjszakára felhajtjuk.