+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint éves viszonylatban nézve, ősszel történik a legtöbb személysérüléses közúti közlekedési baleset. Ennek hátterében az ezen időszakra jellemző, nagyon változékony időjárás és az ebből fakadó, a közlekedést nehezítő körülmények állnak elsősorban. Sok a csapadék, mely miatt gyakran fordul elő párás, ködös idő, rontva a látási viszonyokat a közúti közlekedés során.

Az utakat az esőzések, a lehullott falevelek alapvetően csúszósabbá teszik, melyen aztán tovább ront a fokozatosan lehűlő időjárás is. A tél közeledtével, egyre gyakrabban fordul elő éjszakánként 0 fok alatti hőmérséklet, melynek következtében az utakra összegyűlt levelek, szennyeződések és csapadék lefagy, még csúszósabbá téve azokat. Mindezekből adódóan ősszel rendkívüli tudatosságot és odafigyelést igényel mind a gépjármű vezetése, mind a karbantartása. Elengedhetetlen az autó átellenőriztetése, kiváltképpen a fék- és biztonságtechnikai rendszerek, a fényszórók és a gumik állapotának vizsgálata. A vizes, nedves utakon történő közlekedés már önmagában hordoz némi kockázatot. Például, ha nagyobb sebességgel hajtunk át egy pocsolyán, fennáll a veszélye, hogy átmenetileg elveszítjük az autó irányíthatóságát. Már csak ezekből adódóan is nagyon fontos ellenőriztetni a gumiabroncsok kopottságát, illetve a guminyomást.

Amennyiben a guminyomás nem megfelelő, romlik az úttartás, rosszabb lesz a kormányozhatóság, valamint a kanyarstabilitás is csökken. Az alacsony guminyomás miatt az abroncsok egyenetlen igénybevételnek lesznek kitéve, mely a futófelület rendellenes és gyors kopását vonja maga után. Az alacsony guminyomás növeli a gördülési ellenállást is, melynek következtében megnövekszik az üzemanyag fogyasztás. Mindezek elkerülése érdekében a guminyomást két hetente, rendszeresen ellenőrizni kell. Ez azért is fontos, mert így észrevehető, ha a természetes, kis mértékű nyomásvesztésnél nagyobb mértékű nyomáscsökkenés lépne fel. Ilyen esetben azonnal célszerű szakemberhez vinni az autót. A guminyomás ellenőrzése és korrigálása benzinkutaknál is elvégezhető, de természetesen egy gumisműhely vagy egy saját gumisnyomásmérő műszer is opció lehet.

Ősszel az utakra hulló, nagyobb mennyiségű falevél a csúszásveszély növelése mellett, kisebb-nagyobb úthibákat, kátyúkat is eltakarhat. Ebből adódóan a szokásosnál óvatosabban, lassabban ajánlatos vezetni, hogy a váratlan helyzetekre időben reagálni tudjunk. Rendkívül fontos a megfelelő látási viszonyok megteremtése, az ablakok optimális párátlanítása, melynek érdekében nézessük át, szükség esetén javíttassuk a gépjármű fűtő- és szellőzőrendszerét, valamint ellenőrizzük az ablakmosó folyadékot és az ablaktörlő lapátok állapotát is.