+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

A fékrendszer ellenőrzésén, a gépjármű megfelelő tisztántartásán túl további intézkedéseket is érdemes megtenni, hogy az autó az őszi időszakot is átvészelje és egyben biztonságosan vezethető legyen.

Mivel 7 fok alatt már téli gumival ajánlatos közlekedni, így az őszi időszak közepén érdemes feltenni a nyári helyett a téli szettet. A téli abroncsok ugyanis speciális anyaguk révén alacsony hőmérsékleten sem engednek rugalmasságukból, tapadási képességükből, tehát alapfeltételét képezik a hideg időben történő biztonságos autóvezetésnek. A nyári gumik tapadása 7 fok alatt már nem optimális, mely például a fékút többszörös növekedését eredményezheti, ezzel növelve a balesetek kockázatát. Az abroncs csere során természetesen a téli gumi szett állapotát is ellenőrizni kell. Amennyiben már bizonyos területeken kopott egy vagy több gumi, akkor amellett, hogy probléma lehet a futóművel, a hibás abroncsok helyett újakat kell beszerezni. Fontos, hogy a gyári előírásoknak megfelelő típusú és méretű téli gumi szettet szereljünk autónkra. Az időbeni csere főként akkor lényeges, ha jellemzően inkább reggeli és esti órákban használjuk az autót, hiszen ezekben az időszakokban már ősszel is jelentősen hűvösebbre fordul az idő. Amennyiben nincs, vagy esetleg új téli gumi garnitúrára lenne szükség, annak beszerzését sem tanácsos az utolsó pillanatra hagyni, hanem az őszi időszak alatt letudni.

Roppant mód kellemetlen tud lenni, ha egy csípős, hideg reggelen, vagy éppen egy ledolgozott nap végén hazainduláskor, nem akar beindulni az autó. Az autóakkumulátor egyik ellensége a hűvös időjárás, így ha már nyáron is előfordultak vele problémák, akkor sajnos számítani kell arra, hogy ősszel végleg beadja majd a derekát. Ajánlatos tehát megnézetni az autóakkumulátort egy szerelővel, szükség esetén pedig cseréltetni. Átlagosan 4-5 éves élettartammal bírnak, de működésüket esetleges szennyeződések, lazulások is befolyásolhatják. Utóbbiak fennállása esetén nem csupán indításkor, de akár vezetés közben is gond adódhat. Tanácsos időt szakítani az akkumulátor tetejének szárazra törlésére is, hogy a lecsapódó nedvesség ne zárja rövidre az akkusarut.

Az őszi időszakban, a napsütéses órák fokozatos csökkenésével, egyre gyakrabban kell sötétben vezetni. Ebből adódóan ne felejtkezzünk el a lámpák ellenőrzéséről sem. A modern autók persze ezt maguktól jelzik, de a régebbi modellek még nem rendelkeznek ilyen funkcióval. Az első és hátsó fényszórók, az indexek és a ködlámpa se maradjon ki a sorból. A biztonságos autóvezetésnek szintén alapfeltétele, hogy a vezető lásson és persze ő is jól látszódjon a többi közlekedési szereplő számára.

A lényegesebb alkatrészek és rendszerek vizsgálata, cseréje mellett a vezetési habitussal is át kell állni a hűvösebb időjárási viszonyokban történő autóvezetésre. Nagyobb esők után kifejezetten fontos, a lassabb, körültekintőbb vezetés, hiszen az utak szélén felgyülemlett tócsákon nagy sebességgel áthajtva felmerülhet a „vizen futás” veszélye. A gumik ilyenkor nem tudják kellőképpen kiszorítani a vizet, ezzel gyakorlatilag olyan hatást kifejtve, mintha jégen haladna át a gépjármű. Ugyanezt tudják eredményezni az utak szélén felhalmozódott, nedves falevél kupacok is.