+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

Természetesen mind azt szeretnénk, hogy soha ne legyen szükségünk autómentőre, azonban bármikor beüthet a krach, és hirtelen egy kilátástalan helyzetbe találhatjuk magunkat. Az ilyen szituációkra viszont fel lehet készülni előre, hogy magabiztosan, gördülékenyen tudjuk kezelni a kellemetlen problémát.

Ennek érdekében indulás előtt mindig ellenőrizzük járművünk állapotát: a kéziféket és a világítást különösképpen. Ezek működőképességét rendőr is ellenőrizheti, hiba esetén meg is büntethet bennünket, mely akár a gépjármű ideiglenes forgalomból való kizárásával is járhat. Ilyenkor pedig az autónk saját kerekein nem hagyhatja el a helyszínt, csak autómentővel. Az autó állapotfelmérése mellett feltétlenül nézzük át azt is, hogy minden felszerelés megvan-e, amire egy esetleges lerobbanás alkalmával szükségünk lehet.

A legfontosabb, hogy legyen vontatókötelünk, és hogy pontosan tudjuk, hogyan kell rögzíteni autónkhoz. Használatára ugyanis nem feltétlenül fényes nappal lehet szükség, hanem este, netán esőben vagy szakadó hóesésben. Tartsunk emellett az autóban kesztyűt és zseblámpát is, melyek a vontatókötél felhelyezésekor kifejezetten hasznosak lehetnek. A hideg hónapokban nem árt betárazni ablakmosó folyadékból is, hiszen ebből lényegesen több fogy télen, mint nyáron. Egyszerű használni, óvja autónkat a csapadéktól, és a fagy sem éri közvetlenül annak felületét.

A fényvisszaverő mellény ugyan nem kötelező tartozéka a járműnek, de akadhatnak olyan helyzetek – rendőri intézkedés, műszaki meghibásodás -, amikor nagy szükség lehet rá. Például, ha este, rossz fényviszonyok közepette ér minket a baleset, életünket mentheti, ha látnak minket a sötétben mellettünk elhaladó autósok.

Amit még érdemes betennünk a kötelező tartozékokon felül: az az autóemelő és a keresztkulcs, melyek nem várt kerékcserénél nagy segítséget tudnak nyújtani. Szintén erre az esetre alapvető, de annál fontosabb a pót- vagy mankókerék megléte, hiszen defektes kerékkel nem lehet közlekedni. Defektjavító készlet ugyancsak jó lehet gyors megoldásként, míg eljutunk egy szerelőig vagy legalább egy benzinkútig. Bikakábel sem árt, ha van; az akkumulátor vacakolásakor, téli hidegben nagyon jól tud jönni. Hűtőfolyadék az utántöltéshez, ha nem töltöttük fel a tartályt, vagy kocsink valamiért issza a hűtőfolyadékot. Mindezek mellett pedig törlőrongyok is hasznosak lehetnek, amikor az esetleges szerelésnél valamit le, vagy meg kell törölni.

Persze, ha felkészültségünk ellenére mégis meghibásodik az autónk, és menthetetlen a helyzet, akkor nincs más opciónk, mint autómentőt hívni. Abban az esetben is érdemesebb ezt a lehetőséget választanunk, ha nem egyedül ültünk az autóban, hanem akár gyerekekkel. Őket célszerű minél előbb hazajuttatni, melyben szintén segítségünkre lehet az autómentő cég.