+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

A hengerfej a gépjármű azon – többnyire alumíniumból, könnyűfémből készült alkotóeleme, mely a motorblokktól független, azonban ahhoz csavarokkal kapcsolt és tömítéssel elszeparált egység. A hengerfejben helyezkednek el a gyertyák, szelepek, a vezérműtengely, illetve apró csövek a hűtővíz és az olaj áramoltatására. Utóbbiak nélkülözhetetlen hűtő és kenő feladatokat látnak el.

A hengerfej egy igen érzékeny alkatrész, mely nem megfelelő hűtővíz- vagy olajcsere miatt hamar tönkremehet. A szennyezett olaj vagy hűtővíz a járatokat eltömítheti, mely következtében túlhevülés, repedés alakulhat ki. Ilyenkor a normálistól magasabb mértékű olajat kezd el igénybe venni a motor, a hűtővíz szintje pedig csökkenni kezd. A repedéseken keresztül a hengerbe szivárgó víz redukálja a motor teljesítményét, gőzt képez, mely végül füstölés formájában jelentkezik.

Ezen autó alkatrésznek érthető módon leggyakrabban nem az erősebb falainál, hanem magánál a fej résznél szokott kialakulni repedés, sérülés. Bizonyos helyeken kialakult repedések még javíthatók, de sok esetben az egész egység megy tönkre. Amennyiben a sérülés mértéke súlyosabb, valószínűsíthetően nem éri meg javíttatni, költséghatékonyabb az alkatrész teljes cseréje.

A hengerfej ellenőrzésének első lépése a leszerelés után, egy szakszerű tisztítás, majd egy nyomás teszt. Ilyenkor a még csak hajszálnyi méretű repedéseket meg lehet javítani. Amennyiben viszont ez nem történik meg, a további használat során csak rosszabbodni fog a helyzet, míg a hengerfej el nem éri a menthetetlen állapotot. A hengerfej leszerelésére leggyakrabban a motorblokk és a hengerfej közötti tömítés cserélésekor kerül sor. Ilyenkor érdemes és egyben kötelező lenne megragadni az alkalmat ezen egység alapos átvizsgálására. Az átlagosnál nagyobb mértékű hűtővíz- vagy olajfogyasztáskor, a szivárgás pontos helyének konkretizálása mellett, a hengerfej repedésének okát is fontos kideríteni. Ezen alkatrész bizonyos esetekben javítható, többnyire inkább cserélhető, de ettől függetlenül a probléma újra és újra előfordulhat, ha nincs meghatározva annak gyökere.