+36 20 545 0000 (éjjel-nappal hívható) [email protected]

Többféle statisztikához is hozzá lehet férni azzal kapcsolatban, hogy a gépjárművek vajon milyen okokból robbannak is le a leggyakrabban. Autó tulajdonosként már csak azért is hasznos lehet ilyen adatokkal tisztában lenni, hogy ezekre a tényezőkre fokozottabb figyelmet fordítsunk. Ilyen információk birtokában nagyobb esélyünk lehet elkerülni, hogy a lehető legkellemetlenebb időpontban hagyjon cserben bennünket autónk.

A gépjárművek lerobbanásának ranglistáját valójában az egyik leginkább figyelmetlenségből eredő probléma vezeti – ez pedig az akkumulátor meghibásodása. Évek óta ez az egyik leggyakoribb, a lerobbanások majdnem 40%-át képező oka. Természetesen ez adódhat az akkumulátor elektronikai meghibásodásából, kompatibilitási problémákból is, de a legtöbb esetben a bekapcsolva hagyott világítás miatt lép fel. Erre tehát minden esetben érdemes kiemelt figyelmet fordítania minden autó tulajdonosnak.

Második helyen a motorral, motorvezérlő rendszerrel kapcsolatos meghibásodások állnak, mint például a szenzorokkal, gyújtással, befecskendezéssel összefüggő problémák. Ez hozzávetőlegesen a lerobbanások okának 20%-át képezik. Ezt valószínűleg egy laikusabb személy nem tudja megelőzni, így az egyetlen megoldás a rendszeres, szakember által elvégzett ellenőrzések bevezetése.

Ezeken túl a lerobbanások 10-15%-át a kormányzással, fékekkel, futóművel, illetve karosszériával kapcsolatos problémák teszik ki. Ezt követik kisebb százalékos arányban az önindítót, kábelezést, világítást, generátort érintő elektromos meghibásodások. 10% alatti arányt adják ki a kerekekkel, üzemanyag-rendszerrel, hűtéssel, fűtéssel, klímával, a kipufogó-rendszerrel és a katalizárorral összefüggő problémák.

Mindezek mellett statisztikai adatokból az is kiderül, hogy melyek azok az autó modellek, amelyek hajlamosabbak cserben hagyni tulajdonosaikat. lyen gépjármű például a Daewoo Matiz, a Hyundai i30 vagy a Smart ForTwo. Autóklubok szerint azon modellek esetében, amelyek ilyen hajlamot mutatnak, a lerobbanás esélye tartósan fenn fog állni. Ezeknek mindenféleképpen érdemes utánajárni, mielőtt autó vásárlásra szánnánk el magunkat.

Összességében tehát a lerobbanásokat okozhatják a tulajdonosok hibáján kívül eső tényezők, melyek azonban rendszeres ellenőrzésekkel, karbantartással megelőzhetőek lennének. Amennyi segítséget és komfortot nyújt egy autó megléte, ugyanannyi odafigyelést, ápolást is megkövetel. Autó tulajdonosként nem csupán saját magunkért vagyunk felelősek, hanem a többi forgalomban lévő autós biztonságáért is. Egy lerobbanás ugyanis nem csupán kellemetlen szituáció, hiszen akár közúti balesetet is eredményezhet. Mindent összevetve tehát vállaljunk felelősséget autónk állapotáért, legyünk mindig körültekintőek, és igenis szánjunk összeget gépjárművünk rendszeres karbantartására.